25. jun 2016.

 
 
Simply Red
Belgrade Calling Festival
Stadion Tašmajdan, Beograd
23.06.2016.

 
  No, odmah se mora reći da se Simply Red i Beograd vole javno! Mick Hucknall je bio oduševljen prethodnim nastupima u Beogradu a i odzivom publike. To se pokazalo i na koncertu održanom u četvrtak, 23. juna, na Tašu.

Drugo veče festivala Belgrade Calling u organizaciji koncertne agencije Avalon i njenog istaknutog menadžera Jadranke Janković Nešić doneo nam je treći nastup grupe Simply Red u Beogradu.

Pre njih su nastupile hrvatske zvezde, Natali Dizdar sa bendom i stari poznanici grupa Jinx. Na žalost, čuo sam ih samo u prolazu, zbog zanimljivih dešavanja u back stage-u, no o tome drugi put!

Zvezde večeri Simply Red, koji se trenutno nalaze na turneji na kojoj proslavljaju 30. godišnjicu postojanja benda, do sada sam gledao u Beogradu dva puta. Jednom u hali Pionir pod temperaturom od 38,3 stepena (što me nije omelo da u potpunosti uživam!) a drugi put na impozantnom koncertu na Kalemegdanu. Dakle, treća i opet sreća.

No, odmah se mora reći da se Simply Red i Beograd vole javno! Mick Hucknall je bio oduševljen prethodnim nastupima u Beogradu a i odzivom publike. To se pokazalo i na koncertu održanom u četvrtak, 23. juna, na Tašu. Fan pit, parter i većina tribina su bili prepuni obožavalaca grupe. Renovirani stadion Tašmajdan, posle duge pauze, ponovo je pravo mesto za održavanje koncerata. To su pokazali nedavni nastupi Prljavog Kazališta i Partibrejkersa.

I ovog puta zvuk i svetlo su bili izuzetni. Sve je bilo jako pregledno, čisto i zaista impresivno. Simply Red su izašli na svetski urađenu binu oko 22 sata i oduševili publiku besprekornim muziciranjem i izuzetnim glasom i harizmom Mick Hucknalla. Od počene "Look at You Now", preko "Come to My Aid" i emotivne "New Flame in Town", grupa se dala publici u potpunosti. A publika je sve vreme pevala sa bendom i naravno znala sve pesme napamet.

Osvrćući se na godine zajedničkog rada Mick Hucknall je pričao i o saradnji sa Sly & Robbiem, kada je boravio na ostrvu Jamajka, spomenuvši zeleni dim koji se prostirao u studiju od mnogo ganje, pa je zatim izveo "Night Nurse", obradu čuvene numere Gregory Isaacsa. Nije naravno preskočio ni hitove. Bili su tu i "Shine On", "Holding Back the Years" ,"It's Only Love" i "Stars". Dobra kombinacija bržih pesama i balada držala je publiku konstantno angažovanom.

Posle sat vremena nastupa došlo je do kratke pauze pa su se na frenetične pozive publike Simply Red vratili na prvi bis i izveli "Aint That Lot of Love" (sa sve ubacivanjem starog hita Sama i Davea "Hold On I'm Coming") i pesme koje su svi čekali celo veče, njihovog hita prvenca "Money's Too Tight To Mention". U publici "eksplozija" a na bini "srce na dlanu" Majka i družine!

Posle kraće pauze SR su se vratili na drugi bis i izveli ubitačnu "Something Got Me Started" kao i ultimativni stiskavac "If You Don't Know Me By Now". Za kraj puno, puno emocija i hiljade i hiljade prezadovoljnih posetilaca ovog koncerta.

Ovakvi, izuzetno kvalitetni koncerti, organizacijski i muzički, i velika posećenost na njima, potrebni su da pokaže da Beograd ima pravo srce koje kuca u ritmu kvalitetne muzike!

tekst - slobodan vlaketić
fotografija - belgrade callinig promo foto

 
 

koncerti


Dan Stuart
Elektropionir, Beograd
25.03.2016.




Tuxedomoon
Half-Mute turneja

Dom omladine Beograda
18.05.2016.




Straight Mickey and
The Boyz

Dom omladine Beograda
21.05.2016.




Disciplin A Kitschme
Bašta SKC-a, Beograd
28.05.2016.




My Buddy Moose
NLV

Klub Elektropionir, Beograd
04.06.2016.




Partibrejkers
Stadion Tašmajdan
18.06.2016.